Biały sos do ryżu

Opublikowano: 02.05.2022 r.
Jogurt naturalny, czosnek, sok cytrynowy i natka pietruszki to kluczowe składniki białego sosu do ryżu, którego bazą jest śmietanka kremowa 30%. Smak wzbogacony oliwą z oliwek i zagęszczony skrobią ziemniaczaną sprawia, że sos jest nie tylko gęsty, ale także pełen charakterystycznych aromatów.
Składniki dla 2 porcji:
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Czosnek - 15 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Natka pietruszki - 45 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekany czosnek.
- W misce wymieszaj jogurt, śmietankę, mąkę i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki ciepłej wody i wylej na patelnię.
- Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i dodaj do sosu.
- Mieszaj 5 minut, do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny