Białe szparagi na maśle
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Szparagi białe, masło i odrobina soli – te trzy składniki to już wystarczający przepis na prosty, ale pyszny obiad. Białe szparagi gotujemy, a potem delikatnie obsmażamy na maśle, co nadaje im niepowtarzalny, maślany smak. Dodatek odrobiny cukru podkreśla ich naturalną słodycz, zaś sól wydobywa głębię smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Szparagi - 500 g (białe)
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Masło - 20 g
- Lód - 200 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Szparagi umyj i obierz z grubej skóry.
- W garnku zagotuj wodę i wsyp do niej sól i cukier.
- Do wrzącej wody wrzucamy szparagi na około dwie minuty.
- W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i lodem.
- Przekładamy do niej ugotowane szparagi i hartujemy chwilę.
- Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by je dobrze osuszyć.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Na maśle układamy szparagi i obsmażamy szybko z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Szparagi są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz oczywiście witaminy C znaleźć w nich można kwas foliowy czy witaminę K. W zależności od części szparaga może mieć więcej lub mniej białka, lub błonnika.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk