Biała nutella

Opublikowano: 28.04.2022 r.
Biała czekolada, chrupiące migdały i orzechy włoskie – to trio stanowi serce białej nutelli. Cudnie kremowy wykończenie zawdzięczamy śmietance kremowej i mleku 3,2%, a całość spaja mleko w proszku tworząc harmonijny, słodki krem. Brzmi pysznie, prawda? W końcu kto by się oparł takiej mieszance smaków i tekstur?
Składniki dla 10 porcji:
- Czekolada biała - 200 g
- Jabłko - 200 g (1 średnia sztuka)
- Migdały - 100 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Mleko w proszku - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.
- Orzechy posiekaj drobno.
- W garnku umieść czekoladę białą, śmietankę, mleko i podgrzej.
- Gdy składniki się połączą, dodaj jabłka i podduś przez chwilę.
- Dodaj orzechy i wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj do masy mleko w proszku i wymieszaj energicznie szpatułką silikonową.
- Nutellę przełóż do słoika i wystudź.
- Przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Biała nutella to źródło węglowodanów prostych oraz tłuszczu. Nutella jest bardzo kaloryczna, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz walczące z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny