Biała kapusta zasmażana
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Kapusta biała, cebula, masło i oliwa z oliwek to główne składniki naszej zasmażanej białej kapusty. Znajdzie się tu także mąka pszenna pełnoziarnista, która pomoże stworzyć idealną konsystencję, oraz świeży koperek dodający wyjątkowego aromatu. To proste połączenie składników gwarantuje smaczne i sycące danie idealne na każdą okazję.
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta biała - 500 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 20 g (1 duża łyżka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Koperek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Kapustę drobno poszatkuj i przelej wrzątkiem. Dodaj do cebuli i smaż razem przez 20 minut. Dodaj sól, pieprz, kminek i koperek.
- Na osobnej patelni roztop masło i dodaj mąkę.
- Całość smaż przez chwilę do połączenia składników i dodaj do kapusty.
- Kapustę podsmaż kolejne 5 minut, dokładnie mieszając.
Komentarz dietetyka
To niezbyt zdrowy dodatek do dań, ze względu na zasmażkę. Najlepiej pominąć ją przy przygotowaniu dań.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny