Beza z 4 białek

Opublikowano: 07.02.2023 r.
Białka jajek i cukier to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszną bezę z 4 białek! W tym przepisie chodzi o prostotę i elegancję – kilka ruchów miksera, odrobina cierpliwości w piekarniku, i voila, masz delikatną, chrupiącą słodkość, która zachwyci każdego łasucha.
Składniki dla 1 porcji:
- Białko jajka - 4 szt.
- Cukier - 200 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją olejem.
- Piekarnik włącz na 120 st. C z termoobiegiem.
- Do czystej miski wlej białka i zacznij ubijać na nie za dużych obrotach.
- Gdy białka się spienią, zwiększ obroty na wyższe (trochę mniej niż maksymalna moc).
- Gdy piana będzie już stabilna, ale nie do końca sztywna, zacznij dodawać po 1 łyżce cukru, stopniowo - cały czas miksując. Cukier powinien się rozpuścić, zanim dodasz kolejną łyżkę.
- Gdy dodasz cały cukier i masa będzie już idealnie sztywna, na blaszkę wyłóż masę bezową i stwórz dowolny kształt (na przykład okrąg lub prostokąt). Możesz także uformować ładne wzorki za pomocą rękawa cukierniczego. Formowanie należy zrobić bardzo szybko i sprawnie.
- Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i piecz przez 10 minut.
- Po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 100 st. C i piecz jeszcze 2,5 godziny - w zależności od grubości bezy. Beza powinna być krucha także w środku.
- Po upieczeniu od razu wyjmij bezę na kratkę. Powinna ostygnąć. Jeśli zostawisz ją na blaszce, nie będzie mogła od spodu wyschnąć.
Komentarz dietetyka
Białka jaj dostarczają białko i znikomą ilość tłuszczu. Niestety do bezy potrzeba dużej ilości cukru, więc deser ma średni indeks glikemiczny i nie jest zalecany osobom, które mają insulinooporność lub cukrzycę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości