Beza Pavlova Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Białka jajek, cukier puder i odrobina octu spirytusowego to kluczowe składniki, które tworzą bazę naszej bezy Pavlova z Thermomixu. Do tego dochodzą śmietanka kremowa i mascarpone, które razem tworzą pyszny, kremowy deser. Całość dopełniają borówki amerykańskie i maliny, nadając temu deserowi świeżości i odrobinę owocowej słodyczy.
Składniki dla 9 porcji:
- Białko jajka - 6 szt.
- Ocet spirytusowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Cukier puder - 280 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Mascarpone - 250 g
- Borówka amerykańska - 100 g
- Maliny - 100 g
- Przyprawy - sól, cukier puder, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj obroty 4 / 3 minuty.
- Następnie dalej ubijaj przez 3 minuty / obroty 3 i małymi porcjami dodawaj cukier puder w trakcie ubijania. Na sam koniec dodaj ocet i skrobię ziemniaczaną i ubijaj jeszcze 30 sekund.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. W tym czasie rozłóż na blasze papier do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (możesz użyć do tego tortownicy lub talerza).
- Bezę rozłóż na papierze, formując okrąg według obrysu, wyrównaj wierzch.
- Włóż do pieca i zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Susz przez 90 minut.
- Gdy ten czas minie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku na noc, by dobrze wyschła.
- Następnego dnia przygotuj masę. W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 3 minuty / obroty 3.
- Następnie dodaj mascarpone i odrobinę cukru pudru, jeśli chcesz, by krem był słodszy.
- Na wysuszoną bezę wyłóż krem, a na wierzchu rozłóż owoce.
- Podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
W odpowiednio zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, nawet na słodkie wypieki z dodatkiem kremu na bazie śmietany i mascarpone.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk