Beza pavlova
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Białka jajek, cukier, mascarpone i wiśnie mrożone to kluczowe składniki, które składają się na bezę Pavlova. Deser jest lekki, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, a całość dopełnia krem z mascarpone oraz kwaskowate wiśnie. Perfekcyjna harmonia smaków!
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 8 szt.
- Cukier - 350 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Wiśnie mrożone - 500 g
- Wino czerwone wytrawne - 300 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha
Przepis krok po kroku
- W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 300 g cukru i zmiksuj, aż masa będzie błyszcząca.
- Dodaj 20 g mąki ziemniaczanej i zmiksuj.
- Masę na bezę przełóż na papier do pieczenia wyłożony na blasze.
- Powinna mieć kształt okrągły, jej brzegi powinny sięgać wyżej niż środek, aby umieścić w nim krem.
- Bezę umieść w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C, piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i susz przez 120 minut.
- W misce umieść serek mascarpone i śmietanę kremówkę, ubij do powstania sztywnej masy.
- Na patelnię wsyp 50 g cukru, dodaj wiśnie i wlej wino wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej.
- Gotuj przez 10 minut.
- Wystudź owoce.
- Gotową bezę napełnij kremem, na jego wierzch wyłóż wiśnie i sos, posyp płatkami migdałów.
- Bezę przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Beza pavlova to bezglutenowy deser, świetnie sprawdzający się w diecie osób chorujących na celiakię. Deser jest jednak bardzo kaloryczny i zawiera dużą ilość dodanego cukru. Nie jest odpowiednim wyborem dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny