Beza kawowa

Opublikowano: 26.05.2025 r.
Białka jajek, cukier i kawa rozpuszczalna – to trio, które tworzy bazę tej wyjątkowej bezy kawowej. Delikatność uzyskujemy dzięki bitą śmietanką kremową oraz mascarpone, które nadają jej kremowej tekstury. Idealna na specjalne okazje.
Składniki dla 12 porcji:
- Białko jajka - 6 szt.
- Cukier - 300 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Kawa rozpuszczalna - 20 g
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut.
- Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 st. C. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.
- W między czasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze miksujemy do połączenia się.
- Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy.
- Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.
Komentarz dietetyka
Beza ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk