Bekon z piekarnika
Opublikowano: 23.06.2022 r.
Boczek wędzony w roli głównej! Przygotujcie średni kawałek (około 400g) tego soczystego klasyka i upieczcie go w piekarniku, aby uzyskać idealnie chrupiące kawałki na śniadanie lub do burgera. Ten przepis to prosty sposób na uzyskanie doskonałego bekonu bez bałaganu i tłustych plam na kuchence.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 400 g (1 średni kawałek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Boczek pokrój na cienkie plastry i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zawartość piec przez około 20 minut (w tym czasie boczek obróć na drugą stronę).
- Gotowy bekon wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek np. do sałatek. Bekon jest dość kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinna uważać z jego ilością.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny