Bekon z indyka
Opublikowano: 28.07.2022 r.
Wędzony filet z piersi indyka i olej rzepakowy - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić prosty i smaczny bekon z indyka. Wędzony filet daje genialny smak, a olej rzepakowy sprawia, że mięso jest soczyste i idealnie chrupiące. Genialna przekąska na każdą okazję!
Składniki dla 3 porcji:
- Wędzony filet z piersi indyka - 300 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wędzony filet z piersi indyka pokrój na cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym usmaż plastry fileta z piersi indyka z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Bekon z indyka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Bekon z indyka to chrupiący dodatek do wielu dań. Bekon jest smażony, dlatego nie powinien występować w diecie osób zmagających się z chorobami ze strony układu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny