Bekon po angielsku
Opublikowano: 24.09.2022 r.
Boczek surowy, fasola biała w puszce i chleb pszenny — to kluczowe składniki, które tworzą pyszny bekon po angielsku. Połączenie chrupiącego boczku, sycącej fasoli i delikatnie podpieczonego chleba sprawia, że to danie jest prostym, ale niezwykle smacznym klasykiem kuchni brytyjskiej. Można je podać na śniadanie lub jako sycący posiłek w ciągu dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Fasola biała w puszce - 200 g (1/2 puszki)
- Boczek surowy - 100 g (10 plastrów)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Chleb pszenny - 40 g (2 kromki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, toster
Przepis krok po kroku
- Fasolę przełóż do garnka i dodaj odrobinę wody, podgrzewaj.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.
- Bekon podsmaż na patelni bez dodatku oleju, do momentu, aż się zarumieni.
- Z pieczywa przygotuj tosty i posmaruj je masłem.
- Fasolkę przełóż na talerz, obok ułóż bekon i tosty.
Komentarz dietetyka
Jeśli korzystasz z surowej fasoli jaś, konieczne będzie jej wcześniejsze namoczenie nawet przez całą noc.
~ Oliwia Gawron, dietetyk