Baton musli

Opublikowano: 02.05.2025 r.
Płatki owsiane, banany, orzechy włoskie i suszona żurawina - to główne składniki tego pysznego batona musli. Połączenie chrupiących orzechów, słodyczy bananów i kwaskowatości żurawiny sprawia, że powstaje zdrowa przekąska, która dostarczy energii na cały dzień. Szybki i łatwy w przygotowaniu, idealny na drugie śniadanie!
Składniki dla 5 porcji:
- Płatki owsiane - 200 g
- Banan - 600 g (3 sztuki)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Suszona żurawina - 60 g (2 garści)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Banana obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj płatki owsiane, żurawinę i posiekane orzechy. Dopraw cynamonem i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem i łyżką wyłóż masę na batony. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wystudzeniu pokrój na mniejsze batoniki.
Komentarz dietetyka
Batony musli są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy dla osób na dietach odchudzających się, z cukrzycą/insulinoopornością oraz dla dzieci.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk