Bataty z piekarnika
Opublikowano: 16.10.2021 r.
Bataty i olej rzepakowy to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne bataty z piekarnika. Ten prosty przepis to idealny sposób na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który zachwyci smakiem i aromatem. Wystarczy kilka chwil, żeby cieszyć się chrupiącymi, pieczonymi batatami bez zbędnych trudności.
Składniki dla 3 porcji:
- Bataty - 1000 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Obierz bataty.
- Za pomocą dużego i ostrego noża pokrój bataty jak na frytki. Im większe będą tym dłużej będą się piekły.
- Wymieszaj olej z przyprawami.
- Wymieszaj bataty z olejem i przyprawami.
- Wyłóż równomiernie bataty na blaszce.
- Piecz bataty przez około 30-45 minut. Powinny być miękkie.
Komentarz dietetyka
Pieczone bataty w formie frytek są lepszą i zdrowszą alternatywą pod względem wartości indeksu glikemicznego. Tradycyjne frytki z ziemniaków mają wyższy indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości