Bataty z grilla
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Bataty i oliwa z oliwek – to dwa główne składniki, które sprawią, że twój grill zyska nowy smakowy wymiar. Te dwie proste rzeczy wystarczą, żebyś przygotował coś wyjątkowego, bez zbędnego kombinowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 120 ml
- Przyprawy - sól, kolendra świeża, sok z limonki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, grill elektryczny
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej grill na najwyższym programie.
- Bataty obierz i pokrój w plastry.
- Plastry batata posmaruj oliwą z oliwek, sokiem z limonki i lekko posyp solą.
- Kolendrę drobno posiekaj i dodaj do batatów.
- Gdy grill będzie gorący, rozłóż na nim kawałki batatów.
- Bataty grilluj z obu stron po ok. 3 - 4 minuty.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna witamin i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny