Bataty faszerowane
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Bataty faszerowane to połączenie słodkich batatów z czerwoną fasolą, kukurydzą i aromatyczną fetą. Dodatek natki pietruszki i ciecierzycy daje daniu wyjątkowy, lekko orientalny charakter. A wszystko to zapiekane razem, tworząc pyszną i sycącą potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 400 g (2 sztuki)
- Fasola czerwona - 200 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1 puszka)
- Ser Feta - 30 g (3 plastry)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Ciecierzyca konserwowa - 125 g (1/2 szklanki)
- Pomidory w puszce - 200 g (1/2 puszki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Bataty przekrój na pół, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
- Cebulę pokrój w pióra i delikatnie podsmaż, dodaj ciecierzycę, fasolę i kukurydzę.
- Wlej pomidory z puszki, dopraw całość do smaku i podgrzewaj.
- Upieczone bataty wydrąż i dodaj farsz do pomidorów.
- Nadziej bataty farszem, posyp całość pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
- Zapiecz ponownie przez 10 minut w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Faszerowane bataty to idealna alternatywa mięsnego obiadu, postaw na ciecierzycę, która będzie źródłem białka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk