Barszczyk czerwony Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Buraki, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula i suszone grzyby - to główne składniki barszczyku czerwonego z Thermomixu, który zachwyca aromatem i głębokim smakiem. Dodatkowo bulion warzywny, czosnek, sok z cytryny i dżem porzeczkowy dodadzą mu niesamowitej głębi. Z Thermomixem wszystko pójdzie gładko i bez wysiłku!
Składniki dla 9 porcji:
- Burak - 500 g
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Cebula - 90 g
- Suszone grzyby - 10 g (2 sztuki)
- Kostka warzywna - bulion warzywny - 10 g (2 sztuki)
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Sok z cytryny - 15 ml (z połowy cytryny)
- Dżem porzeczkowy - 12 g (z czarnej porzeczki, 1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kostka rosołowa
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- sitko, thermomix
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.
- Warzywa podziel na większe kawałki i wrzuć do naczynia Thermomixa. Dodaj ząbki czosnku.
- Rozdrobnij przez 30 sekund / obroty 5.
- Do naczynia Thermomixa włóż 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzyby i 2 kostki rosołowe. Dodaj jeszcze pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku i łyżeczkę soli oraz dżem z czarnej porzeczki.
- Wlej 1500 ml wody.
- Gotuj przez 25 minut / 100 stopni / obroty 2.
- Na koniec dodaj sok z cytryny. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.
- Podawaj barszcz przecedzony przez sitko.
Komentarz dietetyka
Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk