Barszcz zabielany

Opublikowano: 01.07.2025 r.
Świeża cebula, soczysty burak i bulion warzywny to podstawa barszczu zabielanego. Dodaj do tego śmietanę 18% i szczyptę świeżego koperku, by nadać zupie kremowej konsystencji i aromatu. Te kluczowe składniki sprawiają, że barszcz zabielany jest pyszną i rozgrzewającą zupą na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 200 g
- Burak - 100 g
- Bulion warzywny - 750 ml
- Śmietana 18% - 100 g
- Ocet spirytusowy - 30 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, kolendra nasiona mielone, płatki chilli
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, buraki i szczyptę soli, smaż przez 10 minut, następnie zwiększ ogień i dodaj płatki chili oraz kminek i kolendrę.
- Do warzyw dodaj ocet i dobrze wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 45 min.
- Zupę nieco ostudź i zblenduj na gładką masę.
- Śmietanę przełóż do miseczki i wymieszaj z dwoma łyżkami ciepłej zupy. Następnie wlej całość do garnka z zupą i zagotuj.
- Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny