Barszcz z ziemniakami
Opublikowano: 26.08.2023 r.
Buraki, ziemniaki, udko kurczaka, i śmietana to główni bohaterowie tego przepisu na pyszny barszcz z ziemniakami. Do tego dochodzą warzywa jak marchewka, pietruszka, por i cebula, które dodają smaku i aromatu. Cukier i ocet spirytusowy podkręcają smak, a mąka pszenna i olej rzepakowy łączą wszystko w idealną całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Burak - 800 g (8 małych sztuk)
- Ziemniaki średnie - 600 g
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Pietruszka - 150 g
- Por - 75 g
- Udko kurczaka ze skórą - 400 g
- Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Cukier - 10 g
- Ocet spirytusowy - 20 ml
- Śmietana 18% - 200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz, umyj i przekrój na cztery części.
- Marchew oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Pora dokładnie umyj i również przekrój.
- Do garnka włóż buraki, marchew, pietruszkę, pora oraz udka z kurczaka. Dodaj również 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz po łyżeczce soli i pieprzu.
- Do garnka wlej wodę tak, aby przykrywała wszystkie składniki.
- Składniki na zupę gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
- Pod koniec gotowania barszczu dodaj do niego 2 płaskie łyżeczki majeranku.
- Z barszczu wyłów warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i dodaj z powrotem do zupy.
- Do barszczu dodaj również ocet, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, odrobinę wrzącego barszczu oraz mąkę tak, aby nie powstały grudki.
- Zahartowaną śmietanę dodaj do barszczu i dokładnie wymieszaj go.
- Na talerze ułóż ugotowane ziemniaki, podsmażoną cebulę oraz całość zalej gorącym barszczem.
Komentarz dietetyka
Barszcz z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Buraki to doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny