Barszcz wigilijny
Opublikowano: 19.04.2021 r.
Buraki, suszone śliwki i grzyby to kluczowe składniki barszczu wigilijnego, które nadają mu głęboki, aromatyczny smak odpowiedni na świąteczny stół. Bazą tej zupy są świeże buraki, które połączone ze śliwkami oraz grzybami tworzą wyjątkowo intensywny i wyrazisty aromat, idealnie korespondujący z resztą wigilijnych przysmaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 2000 g (20 małych buraków)
- Śliwki suszone - 35 g (5 szt)
- Suszone grzyby - 20 g (1 garść)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Jabłko - 150 g (1 średnie jabłko)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka. Wrzuć grzyby, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Dodaj śliwki i gotuj przez 30 minut.
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przemieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Po zagotowaniu wywaru, dodaj ocet i cukier i gotuj go jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Na koniec dodaj do zupy sól i pieprz. Odcedź zupę tak, by stanowiła czysty wywar.