Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Ziemniaki, fasola czerwona, buraki i kapusta biała tworzą wyjątkowy smak barszczu ukraińskiego, którego aromat podbija cebula i marchewka. Wszystko gotowane na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem koncentratu pomidorowego oraz kremowej śmietanki. Pyszna i pożywna zupa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 200 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 50 g
- Burak - 300 g
- Ziemniaki późne - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Kapusta biała - 200 g
- Fasola konserwowa - 240 g
- Bulion drobiowy - 1700 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, ocet spirytusowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion i ugotuj mięso.
- Do drugiego garnka wlej olej. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do zarumienienia i dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmaż minutę.
- Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w plastry.
- Obierz ziemniaki i buraki. Ziemniaki pokrój w kostkę, buraki w słupki.
- Do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut i dodaj buraki oraz ziemniaki.
- Dodaj gorący bulion. Gotuj przez 20 minut.
- Posiekaj kapustę i dodaj do zupy razem z fasolą. Teraz gotuj około 40 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat i śmietankę oraz przyprawy. Mięso oddziel od kości, pokrój i dodaj do zupy.
- Zamieszaj - zupa gotowa.
Komentarz dietetyka
Zupa niskokaloryczna. Jest lekką potrawą.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości