Barszcz ukraiński z mrożonki
Opublikowano: 25.03.2022 r.
Udka kurczaka, fasola czerwona z puszki, bulion drobiowy i trochę śmietanki kremowej – to główne składniki barszczu ukraińskiego z mrożonki. W środku również znajdziesz mieszankę mrożonych warzyw, które dodadzą smaku i koloru. Poniżej znajdziesz prosty przepis na to klasyczne danie.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g (4 sztuki)
- Fasola czerwona - 400 g (1 puszka (konserwowa))
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Mieszanka mrożonych warzyw do zupy - 450 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso ugotuj w oddzielnym garnku do miękkości (około godzinę). Najlepiej jest je wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez minimum 2 godziny.
- Zagotuj bulion.
- Do gotującego się bulionu dodaj mieszankę warzyw oraz odcedzoną z zalewy fasolę. Przypraw solą i pieprzem.
- Gotuj, aż warzywa staną się miękkie (około 25 minut).
- Mięso oddziel od kości, podziel na mniejsze kawałki.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj do zupy pokrojone mięso oraz śmietankę. Gotuj około 2 minuty.
- Dopraw zupę do smaku i posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa nie zawiera dużej ilości kilokalorii. Jest bogata w warzywa, a co za tym idzie — błonnik, witaminy i minerały. Warzywa mrożone są równie dobre, jak świeże. W zupie znajduje się zarówno białko, jak i tłuszcz oraz węglowodany. Fasola może stanowić problem dla osób, które nie tolerują roślin nasion strączkowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości