Barszcz ukraiński z jajkiem
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Buraki gotowane, bulion warzywny, ocet jabłkowy, jajka i śmietanka kremowa — to kluczowe składniki, które nadają barszczowi ukraińskiemu jego wyjątkowy smak. Dzięki nim zupa jest zarówno sycąca, jak i bogata w aromaty. Dodatkowo, jajka dodane pod koniec gotowania wprowadzają ciekawe urozmaicenie i sprawiają, że przepis staje się bardziej wyjątkowy.
Składniki dla 8 porcji:
- Buraki gotowane - 700 g
- Bulion warzywny - 2000 ml
- Ocet jabłkowy - 30 ml
- Masło - 5 g
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Jajko - 4 szt.
- Marchewka - 90 g
- Fasolka szparagowa konserwowa - 80 g
- Ziemniaki późne - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim starte buraczki.
- Marchew obierz i również zetrzyj, dodaj do buraków.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę, gotuj kolejne 15 minut.
- Gotową zupę dopraw octem i przyprawami.
- Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny