Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Fasola konserwowa, młode ziemniaki, gotowane buraki, cebula i marchewka – oto kluczowe składniki naszego barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki. Te warzywa w połączeniu z olejem rzepakowym i śmietaną tworzą klasyczny, a zarazem szybki do przygotowania, sycący barszcz. Idealny na obiad lub kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Fasola konserwowa - 400 g (1 puszka)
- Ziemniaki młode - 400 g
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Buraki gotowane - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej w garnku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.
- Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, oprócz ziemniaków, buraków i fasoli.
- Zalej całość wodą i gotuj przez około 20 minut.
- Następnie dodaj ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę.
- Na końcu dodaj fasolę z puszki. Pamiętaj, aby przed dodaniem wypłukać ją pod wodą.
- Gotuj zupę do miękkości wszystkich składników.
- Danie podawaj ze śmietaną i dużą ilością posiekanej pietruszki.
Komentarz dietetyka
Zupa będzie błyskawiczna w przygotowaniu, jeśli zdecydujesz się na gotowane buraki i fasolę z puszki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk