Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Opublikowano: 23.07.2021 r.
Bulion drobiowy, konserwowa czerwona fasola, soczysta marchewka, ziemniaki późne, burak, kapusta biała i koncentrat pomidorowy – to serce barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą. Dodaj jeszcze cebulę, paprykę czerwoną i odrobinę śmietanki kremowej, a całość zalewa aromatyczny wywar z udka kurczaka. Idealna kompozycja smaków!
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Fasola konserwowa - 200 g
- Marchewka - 50 g
- Ziemniaki późne - 400 g
- Burak - 300 g
- Kapusta biała - 200 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Cukier - 6 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Masło klarowane - 15 g
- Udko kurczaka bez skóry - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, koncentrat buraczany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj bulion. Ugotuj mięso.
- Buraki ugotuj w osobnym garnku. Miękkie buraki obierz i pokrój w słupki.
- Masło rozgrzej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją razem ze startą na tarce na dużych oczkach marchewką. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone wcześniej buraki. Dodaj cukier, łyżkę octu, i soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, śmietankę i koncentrat. Podsmaż kilka minut.
- Do gorącego bulionu dodaj fasolę, ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj 20 minut, następnie dodaj warzywa posmażone na maśle z koncentratem i śmietanką. Gdyby była potrzeba dodawaj więcej bulionu.
- Jak wszystkie warzywa będą miękkie dodaj 4 łyżki koncentratu buraczanego i dopraw zupę. Gotuj jeszcze 5 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera wszystkie makroskładniki. Zarówno białko jak i tłuszcze oraz węglowodany.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości