Barszcz ukraiński z białą fasolą
Opublikowano: 27.07.2021 r.
Buraki, kapusta biała, ziemniaki i fasola konserwowa – to esencja barszczu ukraińskiego z białą fasolą. Dodaj do tego aromatyczny bulion drobiowy i kawałek udka kurczaka, a całość nabiera prawdziwie domowego smaku. Czego chcieć więcej na chłodne dni?
Składniki dla 12 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Burak - 1000 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Ziemniaki późne - 600 g
- Kapusta biała - 200 g
- Fasola konserwowa - 480 g
- Udko kurczaka bez skóry - 300 g
- Marchewka - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Marchewkę, ziemniaki, selera i buraki obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj do miękkości. Mięso również ugotuj do miękkości.
- Jak warzywa będą miękkie zagotuj bulion.
- Do bulionu dodaj opłukaną fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotuj około 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do bulionu ugotowane warzywa wraz z 3 liśćmi laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego oraz sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko gotuj jeszcze 10 minut.
- Gdy zupa będzie ugotowana wyłącz gaz i dodaj śmietankę oraz pokrojone mięso. Dopraw jeśli trzeba.
Komentarz dietetyka
Lekki, dietetyczny posiłek. Nie ma zbyt wielu kilokalorii, więc jest dobry w diecie redukcyjnej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości