Barszcz ukraiński thermomix
Opublikowano: 22.10.2022 r.
Buraki, zakwas z buraka, fasola biała i śmietana - to kluczowe składniki, które nadają barszczowi ukraińskiemu w Thermomixie bogaty smak i kremową konsystencję. Dodatek warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, cebula, ziemniaki oraz czosnek, sprawia, że zupa jest pełna witamin i aromatów.
Składniki dla 4 porcji:
- Buraki gotowane - 400 g (4 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ziemniaki późne - 200 g
- Fasola biała w puszce - 250 g (1 szklanka)
- Zakwas z buraka - 125 ml (1/2 szklanki)
- Śmietana 18% - 180 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix, koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa obierz ze skóry i wrzuć do thermomixa 7s/ 5 obr.
- Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, przyprawy i wlej wodę - 1 litr.
- Połóż koszyczek i gotuj 25 minut/ 100 st. C/ 3 obr.
- Dodaj śmietanę, fasolę odsączoną z zalewy, wlej zakwas.
- Gotuj całość 5 minut/ 100 st. C/ 2 obr.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać ze świeżych lub już ugotowanych buraków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk