Barszcz ukraiński na żeberkach
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Żeberka wieprzowe, burak, ziemniaki późne, marchewka i cebula grają tutaj pierwsze skrzypce. Barszcz ukraiński na żeberkach to solidne danie, które uraczy cię nie tylko głębokim smakiem, ale i syci na długo. Kwaśny ocet jabłkowy dodaje przyjemnego "pazura", a fasolka szparagowa konserwowa wprowadza odrobinę urozmaicenia.
Składniki dla 6 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Cebula - 100 g
- Burak - 500 g
- Pietruszka - 60 g
- Ocet jabłkowy - 30 ml
- Fasolka szparagowa konserwowa - 80 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj przez 30 minut.
- Do bulionu dodaj obrane warzyw. Gotuj kolejne 30 minut.
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i fasolką, gotuj kolejne 30 minut.
- Całość dopraw octem i przyprawami do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny