Barszcz ukraiński bez mięsa
Opublikowano: 26.03.2022 r.
Cebula, gotowane buraki i biała fasola – te składniki to podstawa barszczu ukraińskiego bez mięsa w tym przepisie. Dochodzą do tego jeszcze marchewka i kapusta włoska, a wszystko to doprawione aromatycznym czosnkiem. ароматний smaku czyli tradycyjną ukraińską duszę zachowana w prostej, roślinnej formie.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 100 g (1 sztuka)
- Buraki gotowane - 500 g
- Fasola biała jaś nasiona suche - 200 g (1 puszka)
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Kapusta włoska - 60 g (1/4 główki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej odrobinę oleju i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone buraki i resztę warzyw.
- Całość zalej wodą lub warzywnym bulionem (1,5 litra).
- Gotuj zupę na niewielkim ogniu, dodaj fasolę i posiekaną kapustę.
- Zupa powinna gotować się do miękkości warzyw.
- Barszcz podawaj z odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego.
Komentarz dietetyka
Jeśli korzystasz z suchych nasion fasoli, konieczne jest jej namoczenie do miękkości. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas postaw na fasolę w puszce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk