Barszcz ukraiński
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Buraki, kapusta włoska, i fasola konserwowa w jednym garnku! Dodaj do tego bulion warzywny, pomidory w puszce, a także trochę masła roślinnego, cebulę, marchewkę, pietruszkę, i seler — i masz klasyczny barszcz ukraiński. To przepyszna i sycąca zupa, idealna na chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Masło roślinne - 30 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Pietruszka - 120 g (1 mała sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g (średni kawałek)
- Burak - 300 g (3 małe sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml
- Kapusta włoska - 250 g
- Fasola konserwowa - 200 g (biała)
- Pomidory w puszce - 150 g
- Przyprawy - pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
- Do cebuli dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Całość podsmaż przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Buraki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z warzywami. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj.
- W czasie gotowania zupy dodaj do niej poszatkowaną drobno kapustę włoską, fasolkę z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
- Gdy zupa zagotuje się gotuj ją jeszcze przez 20 minut na zmniejszonym ogniu.
- Przed końcem gotowania dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.
- Na koniec zupę skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.