Barszcz czerwony

Opublikowano: 05.05.2021 r.
Buraki gotowane, bulion warzywny, cebula i odrobina oliwy z oliwek – to sedno klasycznego barszczu czerwonego. Te kilka prostych składników zamienia się w wyśmienitą zupę, która zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – zachwycający!
Składniki dla 5 porcji:
- Buraki gotowane - 950 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ugotowane buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
- Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, następnie dodaj do niego buraki i gotuj około 10-15 minut.
- 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie cebulę dodaj do zupy.
- Gdy barszcz będzie już ugotowany dodaj do niego ocet (2 łyżki) i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Barszcz czerwony jest doskonałą propozycją na dodatek do krokietów oraz pierogów. Świetnie sprawdzi się również jako osobna potrawa, np. na stole Bożonarodzeniowym. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a sama potrawa zawiera duże ilości składników mineralnych i witamin pochodzących między innymi z buraków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny