Barszcz czerwony z makaronem

Opublikowano: 10.05.2025 r.
Buraki gotowane, bulion drobiowy i makaron durum to trio, które tworzy podstawę tego pysznego barszczu czerwonego z makaronem. Dodanie suszonych grzybów i marchewki wzbogaca smak, a odrobina soku z cytryny nadaje całości lekki, kwaskowaty akcent. Taki barszcz to doskonała propozycja na sycący, rozgrzewający obiad.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Buraki gotowane - 560 g
- Makaron durum - 200 g
- Suszone grzyby - 70 g
- Marchewka - 90 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wodą i pozostaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź je, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
- Bulion zagotuj w osobnym garnku. Dodaj do niego starte ugotowane buraki, marchew pokrojoną w kostkę oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym oraz kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu przez 20 min.
- Gdy oba wywary zyskają na intensywności, przecedź grzyby i połącz wywary ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, aby zachować odpowiednią proporcję smaku buraków do smaku grzybów). Dodaj sok z cytryny oraz dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Barszcz podawaj z makaronem
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny