Barszcz biały z ziemniakami
Opublikowano: 17.09.2021 r.
Ziemniaki, boczek wędzony i żeberka wieprzowe to trio, które nadaje niepowtarzalny smak barszczowi białemu. W połączeniu z zakwasem pszenicznym i gęstą śmietaną, danie zyskuje kremową konsystencję i lekką kwaśność. Cebula i czosnek dodają głębokości smaku, a natka pietruszki odświeża całość. To sycąca zupa, która idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni.
Składniki dla 20 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 300 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Pietruszka - 200 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Czosnek - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Śmietana 18% - 300 g
- Zakwas pszeniczny - 600 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 4 litry wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść mięso i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
- Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.
- Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut.
- Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na patelni, dodaj do zupy gotuj 5-6 minut.
- Dodaj zakwas na barszcz i gotuj 3-4 minuty.
- Dodaj do zupy śmietanę wymieszaną z natką pietruszki, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarz dietetyka
Barszcz biały z ziemniakami jest zupą zawierającą dużo błonnika. Warzywa korzeniowe są źródłem cennych składników mineralnych oraz węglowodanów złożonych. Kiełbasa jest źródłem białka zwierzęcego o sporej ilości tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny