Barszcz biały wielkanocny

Opublikowano: 15.04.2025 r.
Biała kiełbasa, boczek wędzony i zakwas do białego barszczu to podstawowe składniki, z których przygotujesz tradycyjny wielkanocny barszcz biały. To pożywne i aromatyczne danie idealnie wkomponuje się w świąteczny stół i z pewnością zadowoli wszystkich gości. Dodatek chrzanu nada zupie charakterystyczny, lekko pikantny smak.
Składniki dla 20 porcji:
- Biała kiełbasa - 500 g
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Ziemniaki późne - 400 g
- Marchewka - 200 g
- Pietruszka - 200 g
- Chrzan - 100 g
- Śmietana 18% - 300 g
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 50 g
- Zakwas do białego barszczu - 600 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 5 litrów wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść kiełbasę białą i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
- Kiełbasę wyjmij z zupy, pokrój z talarki i odłóż na talerzyku.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
- Obierz marchew i pietruszkę oraz ziemniaki, pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.
- Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy kiełbasę i zakwas na barszcz.
- Chrzan wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarz dietetyka
Barszcz biały jest zupą z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Zawartość warzyw korzeniowych wzbogaca zupę w cenne składniki mineralne. Kiełbasa biała jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny