Bardzo puszysty sernik

Opublikowano: 07.09.2022 r.
Twaróg sernikowy, jajka, masło, cukier — to klucz do stworzenia super puszystego sernika, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dodaj do tego skórkę z cytryny i budyń, a otrzymasz nieziemsko delikatną konsystencję oraz lekko cytrusową nutę. Idealny na każdą okazję i z pewnością zachwyci Twoich bliskich.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 6 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Herbatniki - 250 g
- Skórka z cytryny - 30 g
- Budyń (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- 250 g ciepłego masła umieść w misce i ubij na białą puszystą masę.
- Dodaj cukier i zmiksuj.
- Do masy dodaj jajka i ubijaj przez 4-5 minut.
- Dodaj twaróg do miski i zmiksuj do połączenia składników.
- Do masy twarogowej dodaj budyń i skórkę z cytryny i wymieszaj.
- Ciastka umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Dodaj masło i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wysyp ciastka do blaszki i ubij lekko ręką.
- Wlej masę twarogową i wyrównaj.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.
- Wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Podziel ciasto na porcje.
Komentarz dietetyka
Bardzo puszysty sernik to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Desery i słodycze domowe są zdrowsze od kupionych w cukierni. Zawierają jednak dużą ilość kalorii i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny