Baozi
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, ciepłe mleko i mielone mięso wieprzowo-wołowe – to bohaterowie naszego kulinarnego hitu, czyli baozi. Te puszyste bułeczki na parze wypełnione soczystym farszem z mięsa, cebuli i delikatnym aromatem octu balsamicznego z dodatkiem oleju rzepakowego to coś, czego musisz spróbować w swojej kuchni.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 3,2% - 125 ml (ciepłe)
- Cukier - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 g
- Ocet balsamiczny - 10 ml
- Cebula - 150 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, tabasco, przyprawa pięć smaków
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, stolnica, wałek, miska, metalowe sito, ściereczka, miska metalowa, bambusowe sitko do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Mleko wlej do miseczki i wymieszaj je z połową szklanki wody oraz cukrem.
- Następnie do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuści. Miseczkę z drożdżami odstaw na kilka minut.
- Drugiej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj pieniące się drożdże i wyrób elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do metalowej miski, przykryj ciepłą ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę do zezłocenia.
- Następnie do cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj. Dodaj mięso mielone oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy chińskiej w pięciu smakach, a także kilka kropel tabasco.
- Zawartość patelni wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Farsz zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
- Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 cm.
- Na środek każdego kółka nałóż po dwie płaskie łyżki farszu, ściągnij brzegi ciasta ku górze i dobrze je zlep.
- Gotowe bułeczki drożdżowe gotuj na parze przez około 15 minut.
- Baozi podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.
Komentarz dietetyka
Baozi to chińskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny