Banoffee
Opublikowano: 08.06.2021 r.
Herbatniki, mnóstwo gorzkiej czekolady, maślany kajmak i soczyste banany – to główne składniki naszego prostego, ale niesamowicie pysznego Banoffee. Dodajmy jeszcze mascarpone dla kremowej konsystencji i odrobinę orzechów włoskich dla chrupkości. To ciasto łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g (2 małe paczki)
- Czekolada gorzka - 300 g (3 tabliczki)
- Masło - 50 g (1/5 kostki)
- Kajmak - 400 g (1 puszka)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garści)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Banan - 600 g (3 sztuki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - kakao
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Herbatniki bardzo drobno posiekaj i pokrusz.
- W rondelku roztop masło z czekoladą (100 g).
- Dodaj herbatniki i wymieszaj. Powstałą masę wylej na dno formy do pieczenia i wstaw do lodówki.
- Pozostałą czekoladę roztop, wymieszaj z kajmakiem.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj.
- Na spód ciasta wylej masę czekoladowo-kajmakową, posyp orzechami i ponownie wstaw do lodówki.
- Mascarpone ubij na gęstą, puszystą pianę.
- Posmaruj nią wierzch ciasta. Banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu. Posyp kakao.
Komentarz dietetyka
Deser, mimo braku dodatku cukru, jest bardzo kaloryczny, ciężkostrawny, ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego, w dużych ilościach, większych niż okazjonalna jedna porcja, nie jest wskazany na dietach redukcyjnych, u osób z cukrzycą, insulinoopornością, chorobami przewodu pokarmowego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk