Banh mi
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Bułka grahamka, piersi z kurczaka, ogórek i marchewka – to tylko niektóre składniki, które sprawiają, że banh mi to prawdziwy hit. Dodaj do tego trochę pikantnej papryczki chili, natkę pietruszki i odrobinę oliwy z sosem sojowym. Całość smarujemy majonezem i mamy wypasioną kanapkę pełną azjatyckich smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Bułka grahamka - 180 g (2 szt)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ogórek - 40 g
- Marchewka - 45 g
- Rzodkiewka - 30 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Sos sojowy - 15 ml
- Ocet ryżowy - 10 ml
- Majonez - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy oraz przyprawy.
- W marynacie obtocz pierś z kurczaka i zgrilluj lub usmaż na dobrze rozgrzanej patelni, około 15 minut. Następnie pokrój ją w plastry.
- Bułki przekrój wzdłuż i podpiecz na patelni grillowej.
- W miseczce zmieszaj majonez z solą i drobno posiekaną papryczką chili.
- Bułki posmaruj sosem majonezowym.
- Ogórki pokrój w plasterki i ułóż na kanapce. Na nie wyłóż pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.
- Marchewki i rzodkiewki zetrzyj na tarce lub przy pomocy temperówki do warzyw.
- Warzywa ułóż na mięsie.
- Kanapkę posyp posiekaną natką lub kolendrą.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, dostarczająca sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny