Banany z grilla

Opublikowano: 01.05.2025 r.
Banan - 6 dużych sztuk. Grillowane banany to super prosty i pyszny deser idealny na letnie imprezy. Skromny owoc, który z odrobiną ciepła zamienia się w prawdziwą słodycz, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Wystarczy kilka minut na grillu, by uzyskać miękki, karamelizowany smakołyk – przekąskę, która zachwyci każdego gościa.
Składniki dla 4 porcji:
- Banan - 1000 g (6 dużych sztuk)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, grill
Przepis krok po kroku
- Skórkę od bananów natnij na całej długości.
- Banany zawiń w folię aluminiową.
- Tak przygotowane banany ułóż na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut.
- Banany co jakiś czas przewróć na drugą stronę.
- Miękkie banany przełóż na talerz i podawaj je z dodatkiem lodów lub z roztopioną czekoladą.
Komentarz dietetyka
Banany z grilla to doskonały pomysł na wykorzystanie owoców w mało popularny sposób. Banany stanowią doskonałe źródło potasu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny