Banany w cieście francuskim

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Ciasto francuskie, banany i odrobina soku z cytryny – to połączenie gwarantuje ciekawą, słodko-kwaskowatą ucztę dla podniebienia. Przygotowane z jajkiem, te pyszne kąski zaskoczą Cię swoją prostotą i smakiem. Banany w cieście francuskim to idealna przekąska na leniwe popołudnie czy szybkie podwieczorki.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 250 g
- Banan - 800 g
- Jajko - 1 szt.
- Sok z cytryny - 20 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Banany obierz, skrop sokiem z cytryny.
- Ułóż banany na cieście i zwiń w rulon, złożeniem pod spód. Posmaruj jajkiem.
- Piecz w temperaturze.200 st. C, około 15 minut do zarumienienia.
- Gotowe banany w cieście ostudź i posyp cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny