Bananowiec ciasto z galaretką
Opublikowano: 19.03.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, banany, galaretka i śmietanka kremowa to tylko kilka składników, które sprawiają, że bananowiec z galaretką to prawdziwa uczta dla podniebienia. To ciasto łączy w sobie puszystość biszkoptu, słodycz bananów i lekkość galaretki. Wszystko zwieńczone kremową śmietanką, która nadaje mu wyjątkową delikatność.
Składniki dla 16 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 160 g
- Cukier - 75 g
- Banan - 1100 g (9 sztuk)
- Masło - 200 g
- Galaretka - 308 g (po 2 opakowania cytrynowej i agrestowej)
- Cukier puder - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Żelatyna - 12 g
- Przyprawy - sok z cytryny, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Oddziel żółtka od białek.
- Mąkę wymieszaj z płaską łyżeczką proszku o pieczenia.
- Ubij białka na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier i stale mieszając.
- Następnie dodawaj żółtka i także cały czas miksuj do połączenia składników.
- Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką, by wszystko się połączyło.
- Masę wlej do blaszki i piecz przez 20 minut. Upieczony biszkopt ostudź.
- Zagotuj 250 ml wody.
- Rozpuść w niej 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym.
- Galaretki ostudź.
- Masło roztop i wystudź.
- Zblenduj dokładnie 60 g cukru pudru z 5 bananami.
- Do jednolitej papki z bananów wlej zimne masło, sok z połowy cytryny oraz zimne galaretki. Dokładnie zmiksuj.
- Na zimny biszkopt wyłóż masę bananową i wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
- Gdy masa z bananów będzie już stężona, przygotuj galaretkę i zacznij robić bitą śmietanę.
- Zagotuj 750 ml wody i rozpuść w niej 2 galaretki agrestowe. Ostudź, powinna lekko tężeć przed wylaniem.
- Wlej 125 ml zimnej wody, wsyp do niej żelatynę, wymieszaj. Odstaw na 2 minuty, ona napęcznieje.
- Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (NIE DOPUŚĆ DO WRZENIA)! Ma się tylko podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Ostudź.
- Wlej śmietankę i dodaj do niej 40 g cukru pudru. Ubij na sztywno.
- Do ubitej śmietanki dodaj zimną i klarowną żelatynę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
- Bitą śmietankę wyłóż na masę z bananów.
- 3 pozostałe banany pokrój w pasterki i zalej je sokiem z cytryny.
- Ułóż plasterki bananów na bitej śmietanie.
- Ciasto odstaw do lodówki.
- Jak galaretka będzie już tężejąca (NIE PŁYNNA), wylej ją na banany.
- Wstaw ciasto do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest też bogaty w tłuszcze nasycone, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Banany to doskonałe źródło potasu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości