Bananowiec ciasto
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Banany, śmietanka kremowa i galaretka – to kluczowe składniki, które tworzą magiczne połączenie w bananowcu cieście. Do tego trochę cukru, jajek oraz mąka pszenna z odrobiną proszku do pieczenia, i już masz bazę tego pysznego deseru. Przepis jest prosty, a efekt zadowoli każdego łasucha!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 70 g (0,5 szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Mąka ziemniaczana - 50 g (2 łyżki)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (1 opakowanie)
- Galaretka - 225 g (3 opakowania)
- Cukier - 50 g (0,25 szklanki)
- Banan - 650 g (5 bananów)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, folia spożywcza, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj partiami 50 g cukru.
- Żółtka ubij na puszystą, jasną pianę z 50 g cukru.
- Żółtka partiami dodawaj do białek, cały czas ubijając.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i dodawaj po łyżce do puszystej piany i mieszaj szpatułką.
- Ciasto wylej na tortownicę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia a boki posmarowane olejem.
- Biszkopt piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
- Zagotuj 1 litr wody. Odlej 300 ml.
- W 300 mililitrach rozpuść 1 galaretkę a w 700 mililitrach rozpuść 2 galaretki. Jeśli przepis na opakowaniu tego wymaga dodaj cukier.
- Galaretki pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj partiami 50 gramów cukru i galaretkę rozpuszczoną w 300 mililitrach wody.
- Zblenduj na gładko 4 banany i delikatnie połącz je z bitą śmietaną za pomocą szpatułki.
- Masę odstaw do lodówki na około 5-10 minut aby lekko stężała.
- Tortownicę z biszkoptem owiń folią spożywczą z zewnątrz. Zwróć szczególną uwagę na łączenie dna z bokami.
- Na biszkopt wylej bitą śmietanę. Połóż pokrojone w plastry banany i wylej lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 700 ml wody.
- Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 5 godzin.
Komentarz dietetyka
Bananowiec ciasto to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki