Bananowe pancakes
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Mąka pszenna, jajko, dojrzałe banany i mleko – to baza dla przepysznych bananowych pancakes. Do tego jeszcze odrobina cukru pudru, proszku do pieczenia i oleju rzepakowego, i mamy recepturę na puszyste placki. Smażymy je na maśle, a na koniec polewamy płynnym miodem i podajemy z garścią świeżych truskawek i borówek.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 135 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar L)
- Cukier puder - 4 g (1 łyżeczka)
- Mleko 1,5% - 150 ml (3/5 szklanki mleka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Banan - 390 g (3 mocno dojrzałe 3 banany)
- Masło - 25 g (Do przysmażenia)
- Miód - 100 g (4 łyżki płynnego jasnego miodu)
- Truskawki - 70 g (1 garść)
- Borówka amerykańska - 50 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, a potem połącz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem.
- Do roztrzepanego jajka dodaj mleko i olej.
- Obierz dwa banany i wrzuć je do miski. Tam rozgnieć je za pomocą widelca, a następnie wlej do nich wodnistą mieszankę. Całość wymieszaj, a potem połącz z suchą mieszanką i zrób z tego jednolitą masę.
- Na patelni roztop masło, a następnie nałóż niewielkie porcje ciasta (grubość według własnego uznania). Placuszki powinny się smażyć mniej więcej 2-3 min z każdej strony.
- Ostatniego banana obierz i pokrój w plastry. Garść borówek opłucz. Truskawki również przepłucz, pozbądź się części niejadalnych i przekrój każdą truskawkę na pół.
- Rozdziel bananowe pancakes na 4 porcje. Ułóż na nich owoce i na koniec polej jasnym miodem.