Banana split

Opublikowano: 29.07.2025 r.
Banany, śmietanka kremowa i lody waniliowe – to trio, które sprawia, że banana split to deser marzeń. Do tego dodaj maliny i borówki, a uzyskasz kolorowy i smakowity przysmak, który zadowoli każdego łasucha. Idealna mieszanka słodkiego i owocowego smaku, zamienią każdy dzień w małe święto.
Składniki dla 5 porcji:
- Banan - 600 g (4 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Lody waniliowe - 400 ml
- Cukier - 100 g
- Masło - 50 g (ćwierć kostki)
- Maliny - 150 g
- Borówka amerykańska - 150 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Połowę śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść cukier i dodaj do niego masło. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż utworzą jednolitą masę.
- Do masy dodaj stopniowo, pozostałą śmietanę i energicznie wymieszaj.
- Składniki na patelni gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Banany obierz i przekrój wzdłuż. Następnie ułóż je na talerzu.
- Banany polej sosem, a między nimi ułóż porcję lodów.
- Na lody ułóż 4 łyżki bitej śmietany i udekoruj malinami oraz borówkami.
Komentarz dietetyka
Banana split to smaczny deser na bazie bananów oraz lodów. Danie jest dość kaloryczne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny