Banan w cieście
Opublikowano: 25.10.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i oczywiście dojrzałe banany – to kluczowe składniki, które sprawią, że wypiek będzie smaczny i wyjątkowy. Te składniki tworzą delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z naturalną słodyczą bananów. Prostek do pieczenia i odrobina cukru dopełniają całość, tworząc pyszny deser na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 135 g (1 szklanka)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 3 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Banan - 520 g (4 banany)
- Olej rzepakowy - 100 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połowę mleka.
- Miksuj ciasto na gładką masę kontrolując jego konsystencję dodając mleko. Ciasto ma mieć gęstość jogurtu.
- Banany obierz, pokrój na 6-8 części. Przełóż do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki bananów w cieście aż będą złote.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na kratce aby nie straciły chrupkości.
- Do podania możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Banan w cieście nie jest najzdrowszą, słodką propozycją. Jednak spożywane okazjonalnie w małych ilościach nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki