Bakłażany po grecku
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Bakłażany, cebula, mielone mięso wieprzowe, pomidory w puszce, ser feta i jogurt grecki – to właśnie te składniki tworzą smakowite bakłażany po grecku, które przeniosą Was prosto na słoneczne wybrzeże Grecji. Przygotowanie jest proste, a połączenie tych składników gwarantuje pełnię smaku i aromatu w każdym kęsie.
Składniki dla 10 porcji:
- Bakłażan - 1000 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 800 g
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Ser Feta - 200 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek, mięta świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek.
- Pokrój miąższ w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut.
- Wlej pomidory z puszki, dodaj bakłażana, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec dodaj oregano, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Farsz nałóż do bakłażanów i ułóż na blasze.
- Na wierzch pokrusz ser feta.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Posiekaj miętę, dodaj jogurt naturalny i sól, wymieszaj.
- Podaj bakłażana z sosem jogurtowy.
Komentarz dietetyka
Bakłażany po grecku to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Bakłażany zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Bakłażany świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny