Bakłażan w sosie pomidorowym

Opublikowano: 24.03.2022 r.
Bakłażan, cebula i pomidory w puszce to kluczowe składniki tego przepisu na bakłażana w sosie pomidorowym. Do tego dochodzi olej rzepakowy, który pięknie zmiękczy warzywa, oraz świeży koperek, który doda całości świeżego, ziołowego aromatu. Taka prosta kombinacja składników sprawia, że danie jest pełne smaku!
Składniki dla 5 porcji:
- Bakłażan - 1200 g (3 duże sztuki)
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 puszki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, garam masala
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bakłażany pokrój w plastry.
- Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj pomidory z puszki i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Bakłażana pokrój w paski i dodaj do sosu.
- Dopraw solą, pieprzem, garam masala, dodaj posiekany koper i wymieszaj.
- Bakłażany podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub gotowanej kaszy bulgur.
Komentarz dietetyka
Bakłażan w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Jarskie potrawy świetnie sprawdzają się także dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny