Bakłażan pieczony
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Bakłażan, oliwa z oliwek i czosnek – to trio, które sprawi, że pieczony bakłażan stanie się hitem każdego obiadku. Ciepły bakłażan, podkręcony aromatem świeżego czosnku i delikatnie skropiony oliwą z oliwek, to danie, które jest banalnie proste w przygotowaniu, a efekt końcowy robi wrażenie.
Składniki dla 3 porcji:
- Bakłażan - 600 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
- Delikatnie skropl oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Całość posyp świeżymi ziołami takimi jak: oregano, tymianek, rozmaryn.
- Przełóż bakłażan na blachę do pieczenia i upiecz przez 20 minut do uzyskania miękkości.
Komentarz dietetyka
Do grillowania nadaje się więcej warzyw, śmiało możesz grillować cukinię czy paprykę.
~ Oliwia Gawron, dietetyk