Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Opublikowano: 06.06.2025 r.
Bakłażan, mięso mielone wieprzowe, cebula, ser mozzarella i przecier pomidorowy – to najważniejsze składniki tutejszego przepisu na faszerowanego bakłażana. Danie łączy w sobie delikatność bakłażana z bogactwem smaków mięsnego farszu, wzmocnionego czosnkiem oraz cebulą, a wszystko to zapieczone pod pyszną warstwą mozzarelli.
Składniki dla 6 porcji:
- Bakłażan - 900 g
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Ser Mozzarella - 200 g
- Przecier pomidorowy z solą - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i posyp solą, odstaw na 30 minut.
- Miąższ pokrój w niewielką kostkę. Cebulę również pokrój w kostkę.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony miąższ z bakłażana. Lekko posól. Smażymy wszystko przez ok. 10 minut.
- Następnie dodaj mięso mielone. Dokładnie przesmaż. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, wlej przecier pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj blachę do pieczenia, zabezpiecz papierem do pieczenia i ułóż na niej bakłażany. Przygotowany farsz układamy na bakłażany.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, ok. 30 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, bakłażany posyp tartą mozzarellą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i cennych witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny