Baklawa
Opublikowano: 28.12.2021 r.
Ciasto filo, pistacje, masło, miód i cukier – te składniki tworzą wyjątkowy smak baklawy. To słodkie ciasto składa się z chrupiących warstw ciasta filo, które obficie posypane pistacjami i nasączone mieszanką masła, miodu i cukru tworzą niepowtarzalną ucztę dla podniebienia. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasto filo - 300 g
- Pistacje - 100 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Cukier - 150 g
- Miód - 50 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
- Następnie blaszkę do pieczenia posmaruj cienką warstwą masła.
- Obrane pistacje posiekaj na mniejsze kawałki.
- Pistacje wymieszaj z dodatkiem cynamonu.
- Masło rozpuść w garnuszku.
- Ciasto filo pokrój na kawałki, które zmieszczą się w blaszce.
- Płat ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem, następnie połóż kolejny płat ciasta i posmaruj go masłem, czynność powtórz jeszcze cztery razy.
- Następnie na sześć warstw ciasta wsyp około 1/3 przygotowanych pistacji.
- Na pistacje ułóż sześć płatów ciasta filo, każdy z nich posmaruj masłem.
- Ciasto posyp 1/2 pozostałych pistacji.
- Powtórz jeszcze raz krok z ciastem i pistacjami.
- Surowe ciasto pokrój w małe kwadraty.
- Tak przygotowane ciasto piecz przez około 40 minut do zazłocenia wierzchu ciasta.
- W garnku zagotuj pół szklanki wody, miód, cukier oraz sok z cytryny.
- Przygotowanym syropem zalej upieczoną baklawę.
- Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Baklawa to danie dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na jego podaż w diecie. Wykorzystanie pistacji do jego przygotowania znacząco podnosi jego wartość odżywczą.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny