Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym
Opublikowano: 13.11.2024 r.
Bagietka z masłem czosnkowym to doskonały dodatek do wielu dań, ale również smaczna przystawka. Przygotujesz ją w kilka chwil. Ta domowa bagietka smakuje wybornie.
Składniki dla 2 porcji:
- Bagietka francuska - 140 g
- Masło - 60 g
- Czosnek - 20 g
- Pietruszka - 12 g
- Bazylia świeża - 10 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Miękkie masło przełóż do miseczki
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do masła.
- Dodaj szczyptę soli oraz posiekane zioła. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
- Bagietkę przetnij na pół, a następnie wykonaj płytkie nacięcia w poprzek, uważając, aby nie przeciąć jej całkowicie.
- Masło czosnkowe równomiernie rozsmaruj na powierzchni bagietki oraz w miejscach nacięć.
- Bagietkę z masłem czosnkowym ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i piecz przez około 10-15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ma spory indeks glikemiczny, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często. Dobrze połączyć ją ze źródłami białka i tłuszczów. Jeśli możesz, sięgnij również po pieczywo pełnoziarniste.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny